Projekt 2020
Bydlení

Návrh: Martin Dědič
Vedoucí projektant: Aleš Kaňkovský
Vizualizace: Jakub Koníř


Novostavba nízkoenergetického rodinného domu je navržena v obci Hájek, v části Nejda, v blízkosti města Ostrov. Přáním investora byl návrh moderního jednopodlažního rodinného domu s obytným podkrovím, který na první pohled svým tvarem respektuje okolní venkovskou zástavbu a zároveň splývá s okolní přírodou.

První nadzemní podlaží obsahuje technické, pracovní a společné prostory. Tvořeno je vstupní chodbou, ze které je umožněn přímý vstup do technického zázemí s koupelnou a WC, do pracovny, komory, spíže a do obývacího pokoje, který je skrze posuvnou stěnu propojen s kuchyní a jídelnou. Součástí vstupní chodby je schodiště vedoucí do podkrovní části rodinného domu. Dominantou obývacího pokoje je prosklená stěna s orientací na východní stranu, zajišťující dostatečný přísun denního světla po celý den. Z obývacího pokoje je rovněž možné vstoupit na venkovní terasu krytou stínící pergolou, s výhledem do zelené zahrady.

Podkroví je částí klidovou, obsahující spojovací chodbu navazující na dva prostorné dětské pokoje, ložnici se šatnou a koupelnu s WC. Všechny pokoje jsou prosluněny štítovými okny a okny ve vikýřích s orientací na jižní a severní stranu.

Střešní vikýře jsou významnými pohledovými prvky utvářející charakter domu, a které svým pojetím nenarušují soulad s okolními střechami o vyšším sklonu.

Rodinný dům splňuje požadavky na nízkoenergetické bydlení, je vytápěn tepelných čerpadlem vzduch – voda v kombinaci s teplovodním podlahovým rozvodem. Příprava teplé vody je zajištěna v akumulační nádrži. Dešťová voda je zachytávána v retenční nádrži a bude využívána na zálivku zeleně, případně ke splachování.