Rodinný dům Doubí u Karlových Varů

Návrh: Martin Dědič
Vedoucí projektant: Tomáš Valla
Vizualizace: Jakub Koníř

Návrh novostavby rodinného domu u Karlových Varů vychází z myšlenky skloubení funkcionalistické architektury se špetkou kubismu, doladěné základy tradičního čínského učení Feng-šuej, výsledkem čehož je bydlení v moderním třípodlažním domě, který se pokouší svým řešením nastolit harmonii ve vztahu člověka a jeho životního prostoru.

Rodinný dům se svým vzhledem, zejména členitostí fasády a ustupujícím nadzemním podlažím, inspiruje funkcionalistickou architekturou, která je doplněna jemným kubistickým prvkem v podobě zešikmení ostění u okenních a dveřních otvorů. Barevný kontrast mezi panensky světle šedou fasádou a zelenými rámy oken, včetně výplní vnějších dveří a vrat, vyzařuje z objektu pocit majestátnosti a zároveň soulad s okolní lesnatou krajinou obory Linhart. Architektonické řešení domu a jeho osazení do stávajícího strmého terénu, včetně jeho orientace vůči světovým stranám, umožňuje na severozápadní straně výhledy do údolí řeky Ohře, a na jižní straně výhledy do zelené zahrady a lesní obory. Díky velkému množství prosklených ploch je zajištěn dostatečný přísun denního světla do všech denních místností. Venkovní terasy poté umožňují přímé propojení vnitřního a venkovního prostředí.

Vstup do domu a vjezd do garáže se nachází v podzemním podlaží, v průčelí objektu. Garáž je řešena pro parkování dvou osobních automobilů a rovněž je zde dostatek prostoru pro uskladnění sportovního vybavení. Na vstup navazuje chodba obsahující schodištěm, které propojuje jednotlivá nadzemní podlaží. Podzemní podlaží je technického charakteru a dále obsahuje komoru, prádelnu s malou koupelnou a technickou místnost.

V prvním nadzemním podlaží se nachází společné prostory v podobě toalety a prostorného obývacího pokoje s kuchyňským koutem a jídelním stolem. Dále se zde nachází pracovna a ložnice s vlastní šatnou a koupelnou s WC. Pocit tepla domova zajišťují krbová kamna umístěná v obývacím pokoji. Z ložnice a obývacího pokoje je možné vstoupit na venkovní terasu, která je částečně podsklepená a vytváří tak další krytý prostor v úrovni podzemního podlaží.

Druhé nadzemní podlaží je částí klidovou obsahující pracovnu, toaletu, koupelnu a tři dětské pokoje, které disponují společnou venkovní terasou s orientací do zahrady na jiho-východní straně domu.

Rodinný dům splňuje požadavky na nízkoenergetické bydlení, je vytápěn tepelných čerpadlem vzduch – voda v kombinaci s teplovodním podlahovým rozvodem. Příprava teplé vody je zajištěna v akumulační nádrži. Dešťová voda je zachytávána v retenční nádrži a bude využívána na zálivku zeleně, případně ke splachování. Dům je navržen ze standardních stavebních materiálů a stavebních technologií.